dukkehus

Dukkehuset i Klovtoft

Lige siden jeg var en pige på 8 -10 år har jeg haft en drøm om at få et dukkehus.

Jeg forestillede mig, at der i huset boede ”rigtige” levende små mennesker. Jeg indrettede deres hus i tankerne og fantaserede over hvordan deres ”hverdag” var.

I voksen årene tænkte jeg også tit på, at det kunne være sjovt at bygge et dukkehus. Men p.g.a. travlhed på job, og travlhed med at sætte vores gamle hus i stand, blev planerne udskudt. Jeg aftalte med mig selv, at når jeg blev pensioneret, ville jeg have et dukkehus. Men der gik, da et par år inden jeg kom i gang. Og jeg vidste vel heller ikke hvor jeg skulle starte og hvor jeg skulle ende.

Så i sommeren 2002 så jeg tilfældig en notits i et ugeblad. Den handlede om en dame, der sad og malede muselmalet porcelæn til dukkehuse. I skala 1:12. Notitsen henviste til Miniaturemagasinet. Jeg ringede straks til Miniaturemagasinet i Vedbæk. Men der var sommerferielukket. Jeg gemte telefonnummeret og ringede igen engang i august. Jeg fik at vide at notitsen i ugebladet var en fejl, og at Miniaturemagasinet desværre var lukket. Men de havde da enkelte numre, som jeg kunne købe. De kostede 50 kr. pr. stk. Jeg bestilte de sidste 4 numre.

Da de kom et par dage efter, blev jeg meget interesseret. Bladene blev studeret grundigt, og jeg bestemte mig til at maile til Dukkestuen i Hillerød, for at få lidt materiale. De sendte en folder med deres forskellige kataloger. Jeg bestilte så hvad de havde af brochurer. Mini Mundus, Dolls house emporum, plus nogle, som ikke var så interessante. Katalogerne blev studeret grundigt. Jeg faldt for Mini Mundus`large town house. Derefter mailede jeg tilbage til Dukkestuen, for at høre hvad Mini Mundus huset ville koste. Det viste sig, at man kunne købe tegninger til huset, og så skulle man selv bygge det fra grunden af. Jeg spurgte også prisen på et af de store huse fra Dolls House Emporum. Det kunne fås som samlesæt og med alt tilbehør, og det ville koste 9.400 kr.

Samtidig bestilte jeg 2 senge og et sengebord, for at se hvordan, sådanne små ting ser ud, og for at få en fornemmelse, om det var ”noget” for mig.

Efter 14 dage (det er for lang leveringstid) kom de små møbler. De var i samlesæt. Alle dele skulle pudses med sandpapir, limes sammen, bejdses og lakeres. Bejdsningen var et kapitel for sig. Først bejdse på, så slibe, så mellemlakere, så slibe, så antikbejdse på, og endelig lakere. Ind i mellem skulle det tørre fra 6 – 24 timer. Møblerne blev flotte, og jeg syede små lagner, lavede dyner og hovedpuder til sengen. Ved samme lejlighed købte jeg også 2 små ”tissepotter”.

Limen, lakken og bejdsen, jeg havde købt, som et ”startkit” duede slet ikke. Limen var sej, lakken stivnet. Så jeg reklamerede og fik et nyt sæt tilsendt, og sendte det ubrugelige retur. Og så bestilte jeg et Chippendale servantebord, 1 Chippendale kommode og 1 Chippendale natbord. Jeg fik lavet natbordet, og begyndte på kommoden. Men den blev lagt halvfærdig i skuffen igen, fordi jeg var lidt bange for at gå i gang med de små skuffer, og fordi jeg havde fået noget lim på træet, og så ville bejdsen ikke binde. Jeg tror at jeg foretrækker den hvide trælim, frem for den brune Mini Mundus lim. Den er svær at arbejde med.

Men jeg havde stadig ikke noget hus. Så ringede jeg en gang i september til Auning Miniseum. Jette havde fortalt så meget om det. Jeg troede, at det kun var et museum. Jeg snakkede længe med Birthe Knuth, om det at have dukkehus. Det var en meget inspirerende snak, og det endte med at jeg købte en byggevejledning til The large townhouse. Den kom næste dag og kostede 100 kr.

Jeg studerede den og Hans studerede den. Den var på engelsk. Hans blev helt vild med at bygge huset. Så han købte et par krydsfinèrplader 10 mm, og gik i gang med at save delene til huset ud.

Da han var færdig med at save, dyvlede han alle delene sammen. Han lavede taget og kvisten. Til sidst lavede han et understel til huset. Vi var så vidt i november, at huset blev sat ind i spisestuen, dyvlet sammen og stillet op på understellet.

Så fik det lov til at stå der en måned tid, hvor vi kunne gå og bestemme hvor vinduerne skulle være, se om der skulle være nogle justeringer. Der var nogle vægge i trapperummet, der skulle byttes om. Jeg gik og bestemte, hvad de forskellige rum skulle bruges til. Der blev savet huller ud til vinduer.

Jeg bestilte døre til hele huset, vinduer til kvisten, trapper og tagbeklædning. Det hele kom et par dage efter sammen med en lille Tiffany lampe, som var en foræring. Alle ting blev pakket ud, beundret og pakket ind igen og lagt i skuffen. Alle døre var små mesterværker, umalede. Lige til at skille ad, male og sætte sammen igen. Huset var ikke klar til det endnu og desuden stod julen jo for døren. Kort før jul bar vi huset på loftet. Men vi måtte skrue understellet af, ellers havde vi ikke fået det op.

Nu stod det på loftet hele julen, kun dyvlet sammen. Vi manglede gulve og tapeter, før vi kunne skrue det sammen og sætte det rigtigt på plads. Huset blev malet hvidt udvendigt 3 gange.

I et af Miniaturemagasinerne havde jeg set et isbjørneskind. Jeg havde købt fimoler til hovedet i hudfarve, hvidt, rødt og sort til hovedet, men manglede skindet, så Birthe sendte et kaninskind, som ”bare” skulle barberes, så det lignede et rigtigt isbjørneskind.

Jeg bestilte også numrene 10 – 22 af Miniaturemagasinet. Der er mange inspirerende ideer i disse magsiner

Sidst i november bestilte jeg vinduer til husets sider. Det var små mesterværker. Vi besluttede til at male dem hvide og grå. De blev lagt i skuffen, For mellem jul og nytår ville jeg rigtig i gang med huset. I december bestilte jeg tapet til soveværelset og trapperummet. Ligeledes bestilte jeg fodlister og stuklister og gulve til trapperummet og soveværelset. Listerne malede jeg hvide. Nu skulle der være nok at arbejde med i juleferien.

Tilbage til Toppen