To piger i modvind.

I 1959 besluttede min veninde, Rie, og jeg, at vi ville foretage en lang cykeltur i efterårsferien. Vi var 15 år dengang, og vi fik lov af vores forældre til at cykle til Odense for at bo hos Ries faster i efterårsferien. Vi boede selv i Aarhus, så det var en lang cykeltur.

Men vi startede friske og veloplagte tidligt mandag morgen. Vi havde fået lidt lommepenge med - og en del formaninger. Så fik vi en solid madpakke og besked på at holde ind på en kro ved middagstid for at købe en kande te og spise vores medbragte mad.

Det blev en herlig tur. Vi nåede Odense inden mørkets frembrud godt ømme bagi. Vi fik noget at spise og et herligt gæsteværelse. De næste dage udforskede vi Odense.

Fredag skulle vi hjem igen. Det var aftalen med vores forældre. Så vi kørte tidligt fra Odense med kurs mod Aarhus. Men der blæste en rigtig efterårsstorm fra nord, så det var meget svært for os at komme frem. Vi kunne ikke ringe hjem, for der var ikke ret mange, der havde telefon dengang. Vi var ved at blive bange.

Mens vi oksede af sted med strid sidevind på Fyn, stoppede en lastbil. Chaufføren spurgte, om vi ville med. Han skulle til Middelfart. Det ville vi hellere end gerne! Cyklerne blev smidt op på ladet.

Fra Middelfart cyklede vi over Lillebæltsbroen. Og fra da af gik turen mod nord i strid modvind. Vi indså, at vi umuligt kunne cykle til Aarhus. Så vi så os om efter en anden kørelejlighed. Den tilbød sig snart. Det var en lille lastbil fra Jydsk Telefon, der skulle til Aahus. De smed cyklerne op på ladet, og vi fulgte efter. Vi fik også et par tæpper, så vi kunne holde varmen. Det var ren hygge!

Hjemme var vores familier ved at blive nervøse for os. Min far havde tænkt sig at bede en nabo, som havde bil, om at køre os i møde. Der var ved at opstå panik.

Men sidst på eftermiddagen var vi hjemme igen - til stor lettelse for vores familier, og heldigvis inden alverdens redningsplaner var sat i værk.

Vi blev kørt næsten til døren, idet bilen skulle til Jordbrovej i Aarhus, som lå ti minutters gang fra mit barndomshjem.

Konen på landet.

Tilbage til Toppen